
 



(a) Effects of vesting conditions on the measurement of a cash-settled share-based payment. 
 
Question 1  

 

The IASB proposes to clarify that accounting for the effects of vesting and non-vesting conditions 

on the measurement of a cash-settled share-based payment should follow the approach used for 

measuring equity-settled share-based payments in paragraphs 19–21A of IFRS 2. 

 

Do you agree? Why or why not? 

 

Comments to Question 1 

 

Yes, FRC agrees to the proposed amendment as this will bring consistency in the application of 

IFRS 2 regarding the impact of vesting and non- vesting conditions in the fair value 

determination of share-based payment transaction. 

 

(b) Classification of share-based payment transactions with net settlement features. 

 

Question 2 

 

The IASB proposes to specify that a share-based payment transaction in which the entity settles 

the share-based payment arrangement net by withholding a specified portion of the equity 

instruments to meet the statutory tax withholding obligation should be classified as equity-settled 

in its entirety. This is required if the entire share-based payment transaction would otherwise have 

been classified as an equity-settled share-based payment transaction if it had not included the net 

settlement feature. 

 

Do you agree? Why or why not? 

 

Comments to Question 2 

 

Yes. FRC agrees with the proposed amendment because we believe that the scenario mentioned 

in paragraph33D is an equity settled shared plan in its entirety.  

 

However, it is noted that when the entity settles the withholding tax, it is expected that the cash 

payment is likely to differ from the cost recognised during the vesting period for the number of 

equity instruments. This amendment doesn’t address the treatment of such difference noted and it 

is not clear as to whether the para 29 of IFRS 2 should be applied “whereby when the payment 

exceeds the fair value of the equity instruments, any such excess shall be recognised as an 

expense”.  FRC would recommend IASB to issue guidance in the form of example to address this 

concern. 

 



(c) Accounting for a modification to the terms and conditions of a share-based payment that 

changes the classification of the transaction from cash-settled to equity-settled. 

 

Question 3 

 

The IASB proposes to specify the accounting for modifications to the terms and conditions of a 

cash-settled share-based payment transaction that results in a change in its classification from 

cash-settled to equity-settled. The IASB proposes that these transactions should be accounted for 

in the following manner: 

 

(a) the share-based payment transaction is measured by reference to the modification-date 

fair value of the equity instruments granted as a result of the modification; 

 

(b) the liability recognised in respect of the original cash-settled share-based payment is 

derecognised upon the modification, and the equity-settled share-based payment is 

recognised to the extent that the services have been rendered up to the modification date; 

and 

 

(c) the difference between the carrying amount of the liability as at the modification date and 

the amount recognised in equity at the same date is recorded in profit or loss 

immediately. 

 

Do you agree? Why or why not? 

 

Comments to Question 3 

 

Yes, agree to the proposed amendments and the recognition of the difference between the liability 

and the amount recognized in equity should be recorded in profit or loss which is consistent with 

the requirement of extinguishment of liabilities. This will also reduce the diversity in accounting 

these types of transactions in the future. 

 

FRC  however suggests that more clarifications should be given on how to calculate fair value 

taking into consideration, to the extent the services have been rendered up to the modification 

date. 

 

Question 4 

 

The IASB proposes prospective application of these amendments, but also proposes topermit the 

entity to apply the amendments retrospectively if it has the information needed to do so and this 

information is available without the use of hindsight. 

 

Do you agree? Why or why not? 

 

Comments to Question 4 

 

Retrospective restatements will enhance the comparability. It is also in line with IAS 8, paragraph 

23, which require retrospective application unless it is impracticable. 

 

 

 

 

 

 



Question 5 

 

Do you have any other comments on the proposals? 

 

 

Comments to Question 5 

 

i. There is alack of illustrative examples in the ED, for instance, showing the effects of vesting 

conditions on the measurement of a cash-settled share-based payment, and classification of 

share-based payment transactions in its entirety when there are statutory tax withholding 

obligation. 

 

ii. if equity-settled share based payments changes to cash based, will the accounting entries be 

similar to proposals for changes from cash based to equity ? 

 

 

iii. In general, there should be more guidance on how to deal with group Share-based payment 

schemes involving not only parent company, but other related companies of the Group. 

 

iv. IASB should consider a more comprehensive review of IFRS 2 to address all 

implementation issues.  

 


