


Recognition of Deferred Tax Assets for Unrealised Losses 

(proposed amendments to IAS 12) 

 

Question 1 - Existence of a deductible temporary difference 

 

The IASB proposes to confirm that decreases in the carrying amount of a fixed-rate debt instrument 

for which the principal is paid on maturity give rise to a deductible temporary difference if this debt 

instrument is measured at fair value and if its tax base remains at cost. This applies irrespective of 

whether the debt instrument’s holder expects to recover the carrying amount of the debt instrument by 

sale or by use, ie by holding it to maturity, or whether it is probable that the issuer will pay all the 

contractual cash flows. 

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 

propose? 

 

Comment to Question 1 

 

Yes. Where fair value of asset does not affect the taxable profit in the period of the valuation, tax base 

must be at cost so that deferred tax on the temporary can be accounted. 

Also, the proposed amendments brings consistency in line with the tax treatment of the other side of 

the transaction where the buyer of the instrument  sold at its fair value , that is above its cost price, 

suffers a tax liability on  the realized gain when the instrument reaches its maturity. 

 

Question 2 - Recovering an asset for more than its carrying amount 

 

The IASB proposes to clarify the extent to which an entity’s estimate of future taxable profit 

(paragraph 29) includes amounts from recovering assets for more than their carrying amounts. 

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 

propose? 

 

Comment to Question 2  

 

Yes. The clarification is important because on reversal of deductible temporary difference, the 

deferred tax has to be eliminated from the balance sheet.  

Also, through economic operations of the assets the probable inflows of taxable benefits may exceed 

the carrying amount of the assets. 

 

 

Question 3 - Probable future taxable profit against which deductible temporary differences are 

assessed for utilisation. 

 

The IASB proposes to clarify that an entity’s estimate of future taxable profit (paragraph 29) excludes 

tax deductions resulting from the reversal of deductible temporary differences. 

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 

propose? 

 

 

Comment to Question 3 

 

 Yes. Otherwise the estimate will be distorted through double counting. 

 

 



Question 4 - Combined versus separate assessment 

 

The IASB proposes to clarify that an entity assesses whether to recognise the tax effect of a 

deductible temporary difference as a deferred tax asset in combination with other deferred tax assets. 

If tax law restricts the utilisation of tax losses so that an entity can only deduct tax losses against 

income of a specified type or specified types (eg if it can deduct capital losses only against capital 

gains), the entity must still assess a deferred tax asset in combination with other deferred tax assets, 

but only with deferred tax assets of the appropriate type. 

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you 

propose? 

 

Comment to Question 4 

 

Yes. Categorising deductible temporary differences in a combined basis can make it difficult to 

determine whether taxable profits are sufficient to utilise deductible temporary differences. 

 

Question 5 - Transition 

The IASB proposes to require limited retrospective application of the proposed amendments for 

entities already applying IFRS. This is so that restatements of the opening retained earnings or other 

components of equity of the earliest comparative period presented should be allowed but not be 

required. Full retrospective application would be required for first-time adopters of IFRS. 

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative 

do you propose? 

Comment to Question 5 

Yes, this will be less costly to implement. However, full retrospective application for first time 

adopters of IFRS is required for consistency. 


